Kerst & nieuwjaar

3 januari 2015 - Melbourne, Australië

Hello Everyone! After  two weeks I thought it would be time to write a new story. I hope you all had a lovely Christmas! I had lots of fun with a smile but also with a little tear and ofcourse I had a great time with my friends Jill and Thijs! It's very strange to celebrate christmas and new year in the sun.

Zo ik zal jullie verder niet afschrikken ik heb niet me hele verslag in het Engels getypt :P.

24 dec zijn we in Sale naar de paarden race gaan kijken, dat is hier in Australië echt een grote sport. Het was er wel rustig, we hadden het drukker verwacht en wat meer dingen nog erom heen. De paarden worden eerst in een ring voorgesteld, zodat mensen kunnen kijken op wie ze wedden. Daarna komen de jockey's erop, die pakjes zijn echt om te lachen, en gaan hun paard dan in galopperen. Het was echt alleen kijken naar de race en zien hoe de mensen deden wedden op de paarden. Dat was wel uiteraard grappig om te zien hoe fanatiek ze waren. Jill heeft het ook keer geprobeerd maar helaas verloren.

'S avonds zijn we gaan eten bij de Irish pub in Sale. Voorgerecht; Bruschetta & tortilla's met sausjes jamjam Hoofdgerecht; Spareribs, en jeetje wat waren die lekker mals! En als nagerecht met zijn 3en Appflestrudel gedeeld. Heerlijk!! Daarna zijn we nog gebleven in de pub want er kwam een man live zingen, geweldige country nummers kwamen voorbij! Echt super goed was hij en ook het gitaarspel super mooi! Er was er veel politie, ze kwamen zelfs met 3 politieagenten binnen in de pub staan. Om half 12 zijn we terug gereden richting de farm.

1ste Kerstdag

Ontbeten en klaar gemaakt voor de kerstdag bij Dale & familie (eigenaar van boerderij). Voordat we gingen nog even een potje gekaart. Om 12.30 gingen we voor de lunch naar hun toe. Het zijn echte bierdrinkers, de gehele dag iedere dag. Dus bij aankomst kregen we ook meteen een biertje/apple cider, ook kregen we een cadeautje. Ik kreeg koekjes en notitielijstje voor koelkast. We begonnen met een voorgerechtje; salade en ham of garnalen. Hoofdgerecht was keuze uit stukjes Lam, Biefstuk, Varken of Kip met groenten en gepofte aardappel, allemaal opgediend in buffetvorm en nog een nagerecht. Onder het eten gingen hun de cadeautjes van Opa & Oma open maken. Ook lagen er op tafel zo'n 'knal' cadeautjes (snoepjesvorm);  het is daarbij de bedoeling dat de gene naast je een uiteinde pakt en jij ander uiteinde en dan trekken. Er zat een spreuk of mop in en een kroontje, dat moest je opzetten, erg grappig! Na de lunch gingen wij terug naar het huis om te melken en toen zei Dale; See you later  for 'tea' . 'Tea' betekent avondeten bij hun, dus wij hadden zoiets van huh nog keer eten, poeh! Na het melken terug gegaan en waren Mick (Maikel zoon Dale), zijn vriendin en Rebecca (dochter Dale) aan het kaarten. Toen ze klaar waren gingen we het kaartspel 'Spoon' doen, dat is hetzelfde als bij ons 'Ezelen' je moet dan een lepel  pakken als je 4 dezelfde kaarten hebt, en zodra iemand lepel pakt moet de rest ook snel lepel pakken, wie geen lepel heeft ligt eruit. We hebben ons kapot gelachen. Om 18.30 kwam er nog meer familie; de zus van Dale met gezin , 1 broer van Dale met gezin, werknemer wat werkt bij zus met vriendin (ook een Nederlander maar woont al 7 jaar hier). Het was erg gezellig en leuk om iedereen te ontmoeten.  Er waren allerlei lekker hapjes en de BBQ ging aan voor lekker vlees met salades etc. Iedereen had zelf wat genomen van eten & drinken. Buikje rond gegeten dus pfff. Om 22.00 moesten we naar binnen en gingen ze het cadeauspel doen. Eerst werd er met de oudste broer gebeld die er niet bij was, hij was aan de beurt voor het "traditie getrouwe'' Jinglebells te zingen, erg grappig iedereen zong ook mee. Daarna moest iedereen een lootje trekken. Als je aan de beurt was mocht je een cadeautje pakken en als je niet leuk vond dan mocht je een cadeautje 'stelen' van iemand anders, maar een cadeautje mag maar 3x gestolen worden bij de 3e keer is het van die persoon waar het bij is. Jill was als 2e aan de beurt en had chocolad, ze besloot het cadeau van de moeder van Sam te stelen een strandkoeltas, maar haar cadeautje werd gestolen door de vriendin van Mick, toen kreeg ze een porseleinenkerstman met koekjes in. Het was al iedere keer lachen bij het stelen, maar plots viel bij Jill de kop van kerstman eraf (die zat los blijkbaar)...in stukken op de vloer. Iedereen lag in een deuk hahaha. Thijs had als cadeautje nagellak… hij besloot het voor Jill te houden, waarop iedereen aaahh riep en moest lachen! Maar ook zijn cadeautje werd later gestolen door dochten van Dale en toen kreeg hij kerst placemats haha. Ik was als 15e en had als cadeau 4 kleine flesjes baileys, het mooiste cadeau, jamjam, die gaf ik natuurlijk niet weg. Maar er werd al op geaast en jawel daar ging me cadeautje toen kreeg ik een doos met verschillende nootjes. Het was echt lachen al die 'steel' acties en heel gezellig zo met zijn allen! Na het spel begon iedereen naar huis te gaan, want Australiërs zijn niet van het laat opblijven en gaan meestal al vroeg naar bed.

2e kerstdag met zijn 3en gevierd (Jill, Thijs & ik). Lekker eitjes gekookt bij het ontbijt. Daarna gingen Jill en Thijs naar de winkel en heb ik een chocolade cake gebakken, jamm.  S middags een uitgebreidere lunch dan normaal gegeten, met lekkere mini ovenbroodjes en mini sauzijzenbroodjes en een glas sparkling wine :). Erna een potje gekaart. Verschillende kaartspellen gedaan 'Bullshit', 'Pesten', 'Shithead'  en 'Ezelen' .. Allemaal spellen waarbij je je kapot lacht. Thijs was tweemaal de "ezel" bij ezelen en bij de eerste keer hadden Jill & ik een leuke opdracht voor hem, op de quad met kerstmuts en rendieroortjes en handdoek als cape een rondje rijden, we pisten zowat in onze broek van het lachen! Om 15.00 was het weer melktijd, Jill en Thijs gingen melken en ik begon aan de kerstmaaltijd. Op het menu vandaag;

Zelf gemaakt voorgerecht

Zelfgemaakte aardappelgratin

Gevulde kipfilet uit de oven
Worteltjes en salade

En natuurlijk niet te vergeten een heerlijk toetje; Vanilleijs met vers fruit en de chocoladecake :D wat we tijdens de cadeautjes avond hebben opgesmuld.

Na het hoofdgerecht en de afwas zijn we begonnen aan de cadeautjes avond. We deden kaartspellen en wie potje won mocht een cadeautje pakken. Maar dat duurde na 3 potjes kaarten toch wat lang en zijn we ze gewoon gaan geven aan elkaar. Het was erg gezellig en allemaal leuke cadeaus gekregen, wat makkelijk mee te backpacken zijn ;). Thijs had mij en heeft me leuke souvenirs gekocht, Australisch bedrukt kookset; Schort, Panlap & Ovenhandschoen.. Verder kreeg ik nog de super lekker chocolade koekjes TimTams en voor als ik ergens alleen zou staan en niemand bij me had een selfie stick voor me camera in te klikken haha! En een lekker mini shampoo setje :)

27 Dec zijn we een paarden adventure tour gaan doen. Voor mij was het lang geleden, zeker 10 jaar, dat ik voor het laatst heb paard gereden. Toch had ik er veel zin in en was ik benieuwd hoe het me af ging. We gingen met zijn 3en en de eigenaar 'Ron', hij gaf me nog weer even de basis tips en toen gingen we op pad. Mijn paard heette 'Lockie', die van Jill  We gingen al meteen een goede berg op. De weg was dwars door het bos, steile bergen op en af over stenen, door het water diep en ondiep en onderweg een aantal keer gegaloppeerd! Echt een super ervaring, en je kon het paard blindelings vertrouwen de mega steile bergen af...want ze waren echt steil met allemaal stenen en over boomstammen etc.! Het was een super mooie tocht met mooie uitzichten. We hebben twee uur gereden, dus dat betekent wel zadelpijn!! Maar de tocht was zo AMAZING dat ik dat er wel voor heb hahaha.

Oeeffff de dag na het paardenrijden, wat had ik een stijve rug deze ochtend, tjahjah paardrijden he. Ook jill had last van spierpijn en Thijs die had weer eens nergens last van :P. Het werd een mooi dagje dus na het ontbijt vertrokken we richting de bergen naar 'The Blue Pools' een meer in de bergen waar je heerlijk kon zwemmen en van rotsen kon afspringen. Het was heel mooi water en het was heerlijk om er te zwemmen. Alleen de stenen zijn zo pijnlijk om over te lopen!

En dan komen de berichtjes binnen dat het bij jullie sneeuwt en dat het lekkere plak sneeuw is...okeeejj nu hebben jullie mijn dan toch ook een klein beetje jaloers gekregen, want als ik iets leuk vind om te doen is het een lekkere winterwandeling in de sneeuw. Maarrrrr het kan toch niet opboksen tegen wat ik hier allemaal mee maak! Dus voor een keertje kan ik wel het missen haha.

Oudjaarsavond

10 uur eerder nieuwjaar vieren dan jullie, zo raar als je er over nadenkt, net als dat ik geen kerst gevoel had heb ik nu ook totaal geen idee ervan dat het vandaag al oud en nieuw is. We hebben lang gekeken naar wat we gingen doen, omdat we voor alles toch wel een flink stuk moeten rijden voor we ergens zijn. Het werd "Loch Sport" een klein dorpje aan het strand een uur rijden. Na het melken gegeten en om half 8 zoiets zijn we op pad gegaan. Nog even een lekker flesje champagne gehaald. We waren tegen 9 uur in het plaatsje waar een kleine kermis was. Om 21.30 was er voor de kinderen al een vuurwerkshow, dus we zochten ons een plekje op het gras om ook die te kijken. Echter een probleem er zaten duizenden muggen en uitgerekend nu waren we de '' Bushman'' (muggenspul) vergeten!!! Oh noooo!!! Zo werden we dus al flink gestoken, Thijs en ik waren het beu dus gingen we kijken of winkeltje open was, die was dicht. Er stond ambulance personeel en brandweer.. Ik niet gek en naar de ambulance gelopen en daar maar lief gevraagd of ze 'bushman' voor ons hadden :P. Je kunt echt niet zonder dat spul in Australië!

De kindervuurwerkshow was al geweldig, daarna trokken alle mensen met kinderen naar huis. Vervolgens was het wachten tot 12 uur! We hadden ons een koelbox met bier meegenomen en chips. En toen was het dan aftellen.. Happy new yearr! Wat een geweldig vuurwerk hebben we gezien, nog nooit zo mooi gehad. Op het gras liggen boven je hoofd t vuurwerk zien, top!! Na het vuurwerk ging iedereen naar huis. Tjah Australiërs gaan nou eenmaal vroeg slapen, dus zijn ook wij terug gereden.

Bij ons 10 uur ochtend was het voor jullie nieuwjaar, wij hebben hier zitten mee af tellen en eigenlijk hadden we toen pas echt het besef van nieuwjaar!

Wens jullie allemaal al het goeds voor 2015! Dat jullie dromen mogen uitkomen en het een mooi jaar mag worden!

Gisteren me laatste dagje bij Jill & Thijs gehad, we hebben 3 gezellige weken gehad. Samen hebben we het afgesloten op een wineyard waar je heerlijk ovenpizza's kon eten met een geweldig uitzicht! We hadden een warm dagje achter de rug!

Vandaag ben ik terug gereisd naar Melbourne om daar me reis verder te plannen en vanuit hier verder te vliegen! Het was vanochtend al warm en tegen de middag was 41 graden!! Hothot! Bij het hostel moest ik nog een uur wachten voor ik me kamer op kon en de bagage ruimte was helemaal vol! Dus dan maar met bagage gewacht. Om 14.00 kon ik eindelijk op me kamer en heb ik me even opgefrist waarna ik naar het reisbureau ben gegaan naast het hostel, ideaal! :P. Ik wilde heel graag nog naar de outbacks gedurende mijn reis dus even kijken of dat allemaal ging lukken. Ik kwam terecht bij een duits meisje wat hier nu 4 jaar is en ook heeft rond gereisd. Ze vertelde me dat als ik ook meteen de 'east cost' deed boeken dan zou ik een flinke korting krijgen, pff ja zit je dan alleen en niet even iemand waar je mee kunt overleggen. Ik heb uiteindelijk met haar wat dingen uitgestippeld waarna ze ging berekenen hoeveel het zou kosten. En inderdaad het scheelt veel als je al vooruit boekt en via hun want bij de hostels kreeg ik dan extra korting! Ik heb nu dus me reis tot aan Brisbane helemaal gepland, in Brisbane ga ik nog kennissen bezoeken van me oom en tante en in Toowoomba en dus vanaf Brisbane zoek ik het me weer zelf uit de laatste dagen.

Maar deze meid gaat a.s. woensdag (jullie dinsdagavond) naar de Outback!!! Een 3 daagse tour via de beroemdste steen 'Ayrers Rock' ook wel Uluru genoemd en naar Alice Springs. Tijdens de tour zal ik 1x gewoon slapen in een slaapzak onder sterrenhemel..spannend!  Vanuit  Alice Springs vlieg ik naar Cairns waarna ik naar beneden reis richting Sydney waar me reis gaat eindigen.

Zo dat was het wel weer voor nu! Ik zeg alvast erbij dat ik vanaf woensdag misschien dus wat beperkt of niet bereikbaar ben 2 dagen vanwege de outback dat is ja middle of nowhere daar!

Liefs Manon

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Marga van Wijk:
    3 januari 2015
    Wauw. ........... en zucht. .......... :-)
    Gelukkig nieuwjaar. X
  2. Maud:
    He lieffie.

Wauw!! Het blijft super hoeveel avonturen je meemaakt daar. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers hihi. Blijf lekker genieten and i'll see you soon xxxx
  3. Christel:
    3 januari 2015
    Hmmmmmm jammie bbq - en met kerst. ..... Ik wed dat je wel de saté van Ap hebt gemist .
    Blijf genieten! Voor je het weet ben je weer terug in het koude kikkerlandje.
    Dikke xxx
  4. Chantal:
    Hoi zusje,

Ondanks dat we appen is het toch altijd fijn om je reisverslag te lezen. En wat heb je weer prachtige foto's. Ik kan niet wachten om al je foto's te bekijken. Nu op naar je volgende avontuur.

Dikke kus van ons
  5. Jose Erdkamp:
    3 januari 2015
    Gelukkig nieuwjaar en het blijft super om al je mooie avonturen te lezen. Veel plezier nog en kijk uit naar je volgende reisverslag. groetjes Jose
  6. Verstegen:
    4 januari 2015
    Na de nodige N.J. hapjes en drankjes bijeenkomsten lig ik jouw verslag te lezen in bed, wat een verhaal zeg, je zult straks moeten afkicken terug in dit kleine landje. Van af 1 jan. hebben we tussendoor ook nog noten gekraakt , de walnoten zijn goed maar erg hard om te kraken, we zijn de komende 3 weken hier zoet mee. Veel plezier en in Toowoomba verheugt Jeff en Robin Coutts om jouw te ontvangen,ze zijn net terug van de Canada reis waar de zoon woont. Liefs M en m.